Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan jutottunk idáig?
  2008-04-09 21:16:55, szerda
 
  Hogyan jutottunk idáig?

2008-04-09 06:42:54


Értelmiségiek kérdik. Akik ki akarják találni Magyarországot. Válaszokkal is próbálkoznak. Bevallottan olyan közép-európai írástudók társadalmi csoportjából valóak, amelyik ,,a rendszerváltást nem csupán rosszkedvű forradalomként élte át, hanem azzal a hittel, hogy most már végre történik valami igazán jó dolog Közép-Európa népeivel, s hogy most már valóban magunk alakíthatjuk a sorsunkat".

Sőt, éppen az írástudó értelmiség élte át a rendszerváltást forradalmi katarzisként, és tekinthette jelentős részt a saját tettének.

,,Mert- írja az egyikük - akármennyi nyomasztó állapotok vesznek is körül bennünket, mégsem tagadható, hogy éppen az írástudók számára nyújtott a rendszerváltás olyan jótéteményeket, melyeket nap mint nap érezhetünk... Közép-Európában végre gondolat-, szólás- és sajtószabadság van... s olyan tömegben jelennek meg új társadalomtudományi, irodalmi könyvek és folyóiratok, mint még soha. Lehet, sőt valószínű, hogy ezek a szabadságjogok nem sokat számítanak a társadalom döntő többségének - mert nem kíván élni velük -, de szinte mindent jelentenek azoknak, akiknek élete gondolkodással és eredményeik közzétételével telik".

Mindez persze - mint sav a lúgot - nem semlegesíti rossz közérzetüket a demokráciában. Mert rossz értelmiségi közérzet, az van. Újabban és csőstül.

Ám gyanúsan egybeesik mindez a nyilvánvaló belpolitikai krízissel. A szociál-liberális koalíció látványos ágytól-asztaltól való elválásával.

Pedig - olvasom egyikük önmeghatározásában - ,,azt az értelmiségi-társadalmi csoportot nevezem ,,írástudó"-nak, mely intenzíven érdeklődik a társadalmi kérdések iránt; elsősorban az igazságnak és nem valamilyen állami, politikai, gazdasági szervezetnek, érdekcsoportnak elkötelezett; és véleményének kifejtésében nem akadályozza semmi - legalábbis közvetlenül nem".

Hol volt ennek az ,,elsősorban az igazságnak elkötelezett" társadalmi csoportnak az egységes fellépése akkor, amikor a most bukó premier gátlástalan demagógiával hatalomra került? Sokan emlékeznek még a két miniszterelnök jelölt 2006. április 5-i Last Minute vitájára. Az MSZP elnöke adta a sértődöttet és mindjárt sértett is, amikor így szólt fideszes vitapartneréhez:

"Ezt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki gyógyszerfelírási díjat akar bevezetni, legyen olyan kedves, vonja vissza! Ön úriember. Ilyen /közülünk/ senki sem mondott. No de most kampányt építenek. Nem akarhat igaztalan módon nyerni. (Sic!) Nem igaz vádakkal választást nyerni - az nem igaz országhoz vezet. (...) Tudja mit? Vonja vissza ezt a kampányt, mert ha nem teszi, akkor maga az igaztalanság vádjába süllyed."

Milyen érdekes, hogy csak most, a koalíciós válság nyitogatja az "elsősorban az igazság iránt elkötelezett értelmiségiek társadalmi csoportjának" a száját, hogy megmondják a mindenkori hatalomnak a magukét. Úgy nyitogatják most ezt a garantáltan saját szájat, mint Kuncze Úr garantáltan a saját jegyzetfüzetét, amelybe a korábbi kormány ülésen rótta magasröptű sorait. Ezekkel a sorokkal revolverezi ma az MSZP egészségügyi politikáját azt bizonyítva velük, hogy a vizitdíj ötletét igenis emeszpés szakértő hozta a kormányülés elé, és eredetileg 800 forintról szólt a javaslatuk.

Hol volt ez a mérvadó értelmiségi, amikor az említett Last Minute vitában az MSZP miniszterelnök jelöltje ilyen ,,tényekkel" lépte le vitapartnerét két évvel ezelőtt: ,,Vagy tudja-e, hogy csak az egészségügyre több, mint ezer milliárd forinttal többe t(!) költöttünk az elmúlt időszakban (mint maguk). /.../ Ha nem látja az ember, akkor mégiscsak ki kellene szállni nemcsak a miniszterelnöki autóból, hanem a pártelnökiből is, és körülnézni. Ez az ország épül. Ez az ország, ez szépül."

Miért nem ekkor emelkedett fel -Adyval szólva - e ,,sok rossz fehér ököl", és sújtotta oda e demagóg hazudozónak a mai egyetemessé stilizált vádjait? Ilyeneket, mint felkészületlenség, mint maffiásodó politika! Miért nem látták ebben a hadonászóban az ,,újkapitalizmus" tipikus képviselőjét. Annak világjelenségnek a magyar a protagonistáját, ,,mely az egykori keletei blokk országait kísérleti terepként használja, s még azt a kevés megőrzésre érdemes értéket és intézményt is elpusztítja, ami a létezett szocializmus évtizedei után megmaradt: növeli a kizsákmányolást, fölbomlasztja a személyiséget, megszünteti a társadalmi szolidaritást, széttépi a szociális hálót".

Ha ezt nem 2008, de 2006 áprilisában megteszik, lehetséges, hogy éppen e pozőrön teljesedett volna be a saját ítélete, mellyel akkor politikai ellenlábasát minősítette: ,,Nem akarhat igaztalan módon nyerni. (Sic!) Nem igaz vádakkal választást nyerni - az nem- igaz országhoz vezet. (...) Tudja mit? Vonja vissza ezt a kampányt, mert ha nem teszi, akkor maga az igaztalanság vádjába süllyed."

E helyett az utóbbi fél évszázadban egy önmagát többször függetlenített értelmiségi - H. Ágnes - már az említett vita másnapján nem átallotta egyenesen államférfiként ünnepelni a televízió nyilvánossága előtt az MSZP-s jelöltet.

Ám ha Önök időben és valóban igazságelkötelezetten cselekszenek, akkor - nagy valószínűséggel - nem nyer igaztalan módon a mára levitézlett koalíció, és mindez nem vezet egy olyan ,,nem-igaz országhoz", mint a mai Magyarország
Nem igaz?!

- szil -
gondola.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: világjelenségnek, rendszerváltást, vitapartneréhez, protagonistáját, miniszterelnöki, érdekcsoportnak, valószínűséggel, kizsákmányolást, államférfiként, szabadságjogok, magyarországot, gondolkodással, forradalomként, sajtószabadság, függetlenített, jegyzetfüzetét, miniszterelnök, rendszerváltás, jótéteményeket, közzétételével, újkapitalizmus, pártelnökiből, személyiséget, értelmiségiek, vitapartnerét, szolidaritást, fölbomlasztja, nyilvánossága, egészségügyre, demokráciában, ellenlábasát, belpolitikai, katarzisként, szervezetnek, demagógiával, hadonászóban, írástudó értelmiség, rendszerváltást forradalmi, saját tettének, írástudók számára, rendszerváltás olyan, társadalom döntő, nyilvánvaló belpolitikai, szociál-liberális koalíció, társadalmi kérdések, egységes fellépése, most bukó, nagyon buta, igaztalanság vádjába, koalíciós válság, igazság iránt, mindenkori hatalomnak, Last Minute, Kuncze Úr,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Még csak most kezdődik a nap  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fekete-erdő desszert  Png telefon  Png kislány  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Őrizkednünk kell...  Minden harmadik...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A másik dolog,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png férfi  Alázat  Irgalom és ítélet  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Kerüld el az evangélium örömén...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Reggel van  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Alázat  Alázat  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Őrizkednünk kell...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Alvó cicák  Mindig jusson idő nevetni  A kételkedés kezelése  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kislány  Jó éjszakát  Kellemes délutánt kívánok  Németh László tollából  Nevem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Julian Brass gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az... 
Bejegyzés Címkék
írástudó értelmiség, rendszerváltást forradalmi, saját tettének, írástudók számára, rendszerváltás olyan, társadalom döntő, nyilvánvaló belpolitikai, szociál-liberális koalíció, társadalmi kérdések, egységes fellépése, most bukó, nagyon buta, igaztalanság vádjába, koalíciós válság, igazság iránt, mindenkori hatalomnak, garantáltan saját, saját jegyzetfüzetét, korábbi kormány, sorokkal revolverezi, vizitdíj ötletét, mérvadó értelmiségi, említett Last, egészségügyre több, elmúlt időszakban, miniszterelnöki autóból, ország épül, egykori keletei, kevés megőrzésre, létezett szocializmus, társadalmi szolidaritást, szociális hálót&#8221, saját ítélete, nem- igaz, önmagát többször, említett vita, televízió nyilvánossága, mára levitézlett, olyan &#8222, világjelenségnek, rendszerváltást, vitapartneréhez, protagonistáját, miniszterelnöki, érdekcsoportnak, valószínűséggel, kizsákmányolást, államférfiként, szabadságjogok, magyarországot, gondolkodással, forradalomként, sajtószabadság, függetlenített, jegyzetfüzetét, miniszterelnök, rendszerváltás, jótéteményeket, közzétételével, újkapitalizmus, pártelnökiből, személyiséget, értelmiségiek, vitapartnerét, szolidaritást, fölbomlasztja, nyilvánossága, egészségügyre, demokráciában, ellenlábasát, belpolitikai, katarzisként, szervezetnek, demagógiával, hadonászóban, magyarország, közérzetüket, véleményének, képviselőjét, elkötelezett, egészségügyi, kifejtésében, szocializmus, igaztalanság, cselekszenek, csoportjának, csoportjából, próbálkoznak, alakíthatjuk, hazudozónak, közvetlenül, áprilisában, semlegesíti, folyóiratok, egyetemessé, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.